İLİM ve MEDENİYET DERNEĞİ 2023-2024 DÖNEMİ ATÖLYELERİ

Atölye Adı:  

Kriz Bölgelerinde İnsani Yardım ve Diplomasi Atölyesi

Atölyenin İçeriği: 

Atölye, kriz bölgelerindeki insanların yaşam koşullarını iyileştirmek için yapılan insani yardım çalışmalarının ve barış süreçlerinin arkasındaki stratejileri ve çözümleri değerlendirecektir. Ayrıca, uluslararası arenada insani yardım ve diplomasi konularında uzmanlaşmak isteyen herkes için tecrübe aktarımı sağlayacaktır.

Atölye Gereklilikleri:

☒ Çevrimiçi/Online- ☒ Devam Zorunlu - ☒ Okuma Yoğun - ☒  Araştırma Gerekir

Atölye Müfredatı: 

Hafta Konu TARİH
1 Kriz Bölgelerinin Genel Yapı ve Dinamikleri-Dr. A. Cihangir İşbilir 19 Ekim 2023 (Perşembe)- 20.00
2 Kriz Bölgelerinde İnsani Yardım-Mustafa Talha Keskin 26 Ekim 2023 (Perşembe)- 20.00
3 Kriz Bölgelerinde İnsani Diplomasi-İzzet Şahin 1 Kasım 2023 (Çarşamba)- 20.00
4 İnsani Yardım ve Diplomasi Örneği: Moro Barış Süreci-Hüseyin Oruç 8 Kasım 2023 (Çarşamba)- 20.00

Katılımcı Özellikleri: 

Atölye herkesin başvurusuna açıktır.

Ön Okumalar: 

  • "Humanitarianism in Crisis" - Stephen Hopgood: Bu kitap, insani yardımın geçmişi, şu anki durumu ve geleceği hakkında derinlemesine bir inceleme sunmaktadır. İnsani yardımın tarihini ve gelişimini anlamak için bu kaynağa başvurabilirsiniz.
  • "The Oxford Handbook of Modern Diplomacy" - Andrew F. Cooper, Jorge Heine, ve Ramesh Thakur (Eds.): Diplomasi konusundaki bu kapsamlı el kitabı, modern diplomasinin farklı yönlerini ele almaktadır. Diplomasi ve barış süreçlerinin rolünü anlamak için bu kaynağa göz atabilirsiniz.
  • "The Humanitarian Dilemma: The Changing Politics of International Relief" - Maxwell A. Cameron ve Brian W. Tomlin: Bu kitap, insani yardımın siyasi boyutlarını inceliyor ve uluslararası insani yardımın politika ve diplomasi ile nasıl ilişkilendiğini açıklıyor.
  • "The Responsibility to Protect: Ending Mass Atrocity Crimes Once and For All" - Gareth Evans: Bu kitap, kriz bölgelerindeki insanları koruma sorumluluğu (Responsibility to Protect - R2P) kavramını ele alıyor ve uluslararası toplumun kriz bölgelerindeki müdahale sorumluluğunu tartışıyor.
  • "Negotiating the Nonnegotiable: How to Resolve Your Most Emotionally Charged Conflicts" - Daniel Shapiro: Bu kitap, diplomasi ve müzakere süreçlerinin insanlar arasındaki çatışmaları nasıl çözebileceğini anlatıyor. Diplomatik becerilerinizi geliştirmek için bu kaynağa başvurabilirsiniz.
  • "International Committee of the Red Cross (ICRC) Website": ICRC'nin resmi web sitesi, insani yardım ve diplomatik çabalar hakkında güncel bilgilere erişim sağlar. Kriz bölgelerinde yürütülen çalışmaları ve uluslararası hukuku anlamak için kaynağı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca Türkçe olarak aşağıdaki makaleler okunabilir;

  • "İnsani Yardımın Temel İlkeleri ve Kriz Yönetimindeki Rolü" - Prof. Dr. Serhat Güvenç
  • "Uluslararası Diplomasi ve Kriz Çözümü: Teoriler ve Pratikler" - Prof. Dr. Bilge B. Seçkin
  • Uluslararası İnsani Hukuk ve Kriz Bölgelerindeki Uygulamalar" - Av. Ayşe Berktay Hacımirzaoğlu

Bu ön okumalar listesi, seminere katılacak kişilerin konu hakkında derinlemesine bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu kaynaklara göz atarak, seminer sırasında daha etkili bir şekilde katkı sağlayabilir ve konuyla ilgili daha fazla soru sorma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

LCV: ilmetatolye@gmail.com

  • İlim ve Medeniyet Atölyeleri Genel Bilgilendirme Sayfası için buraya tıklayın

 

- Kayıt Formu İçin Tıklayın -